Ve dnech 24. a 25. dubna 2024 se ve valtickém Centru Excelence odehrálo hodnocení již 31. ročníku mezinárodní soutěže vín Grand Prix Vinex. Opět svá vína přihlásili do soutěže vinaři z různých koutů Evropy, od Francie po Moldavsko. Odborná porota během hodnocení udělila celkem 63 velkých zlatých medailí a absolutním vítězem Grand Prix Vinex 2024 se stalo Chardonnay z vinařství Garčic. Ocenění budou úspěšným vinařstvím předána během slavnostního večera 23. května v prostorách Mendelova skleníku v Brně.

 

Do letošního ročníku mezinárodní soutěže vín Grand Prix Vinex se zapojila vinařství z 9 zemí a porota vybírala z 840 přihlášených vín. Nejvíce zastoupena byla vína z České republiky (757 vín) a dále pak ze Slovenska (26 vín), Maďarska (22 vín), Rakouska (21 vín) a dále z Francie, Německa, Moldávie, Itálie a Španělska.

Titul absolutního šampiona soutěže získalo pavlovské vinařství Garčic se svým Chardonnay. Majitel a enolog vinařství Jan Garčic reagoval na vítězství slovy: „Tohle víno patřilo od začátku mezi moje oblíbence. Bohužel je ho jen velmi malé množství – zrálo ve 4 sudech o objemu 225 litrů, mix nových a starších, po dobu 8 měsíců, následně jsme lahvovali. Aktuálně mi zbývá asi 200 lahví.“

Vedle absolutního šampiona vybrala odborná porota také vítěze jednotlivých kategorií a národní vítěze. Cenu za nejlepší kolekci získal Petr Bunža z Bzence. Cenu Svazu vinařů ČR obdrží vinařství VÍNO Mikulov, spol. s r.o. z Mikulova za Sauvignon, 2021, pozdní sběr. Kromě toho porota udělila velké zlaté, zlaté a stříbrné medaile. Více v sekci Výsledky.

Nejvíce zastoupenou odrůdou mezi bílými víny byl Ryzlink rýnský (79), mezi červenými pak Rulandské modré (31). Největšího počtu vín pak dosáhly ročníky 2023 (421) a 2022 (235). Přihlášena byla ale i vína starších ročníků.

Vína každoročně hodnotí komise složená nejen z českých, ale i zahraničních renomovaných degustátorů. Letos přijali pozvání hodnotitelé ze Slovenska, Maďarska, Austrálie a Velké Británie. Body vínům udělovali hodnotitelé přes speciální elektronický systém ELWIS, vyvinutý Národním vinařským centrem.

Champion, nejlépe hodnocená kolekce a vítězové kategorií získávají prestižní ceny v podobě cen dle návrhu Jiřího Mately, žáka světoznámého designéra Bořka Šípka. Výrobce vína s titulem “Champion” získá vysokotlaký čistič od dalšího partnera soutěže, firmy KÄRCHER. Degustátoři si z hodnocení odnesli dárky od dalšího partnera soutěže – reklamní agentury Asalonta.

Záštitu nad 31. ročníkem mezinárodní soutěže vín GRAND PRIX VINEX převzali ministr zemědělství Mgr. Marek Výborný, hejtman Jihomoravského kraje Mgr. Jan Grolich a primátorka statutárního města Brna JUDr. Markéta Vaňková.

„Grand Prix Vinex si dlouhodobě drží dobrou pověst mezi vinaři. Každoročně hodnotíme přes 800 vzorků, vítězové tak musí porazit opravdu početnou konkurenci než se ocitnou na dosah pomyslného finále. Letos se chystáme zopakovat slavnostní vyhlášení a předávání ocenění v Mendelově skleníku v Brně a tentokrát kromě degustátorů a vinařů zveme i veřejnost – vstupenky lze koupit online už nyní. Věříme, že to bude příjemný vinařský večer v unikátních prostorách Augustiniánského kláštera,“ doplnil ředitel Národního vinařského centra Lubomír Maťák. Milovníci vína mohou ochutnat výběr 90 soutěžních vín 23. května v Mendelově skleníku v Brně. Vstupenky k zakoupení na odkazu:

Vstupenky a poukazy do Salonu vín ČR | E-shop Národní vinařské centrum, o.p.s.